Masalsı Filmlerin Yeşilçam’a Girişi

Yazar: Administrator Tarih: 18 Şubat 2020 Kategori: Fantastik Yeşilçam
Masalsı Filmlerin Yeşilçam’a Girişi
Paylaş:

Masalsı Filmlerin Yeşilçam’a Girişi

Bir edebiyat ürünü olan masallar, olağanüstü olayları veya durumları yine olağanüstü kahramanlarla anlatmaya çalışan, hayal ürünü veya ulaşılması çok güç olan konuların yer aldığı, kahramanlarının dev, hayalet,yaratık,cin, peri gibi hayali varlıkların olduğu hatta bazı türlerinde fabl yöntemi kullanılarak hayvanların konuşturulduğu bir anlatım şeklidir.

Masal Filmleri 1970’li Yıllardan İtibaren Yeşilçam’a Ağırlığını Koymaya Başlar

Sinemayla masalların ilişkisine baktığımızda masalların ait olduğu ulusların kendi masallarının filmlerini Türk Sineması’ndan çok önce hayata geçirdiğini görürüz. Cinderalla masalının ilk film örneğini Fransız yapımı, 1899 yılında sessiz film olan çekilmiştir. Yine aynı masal 1938 yılında Campus Sinderalla ismiyle Amerikalı yapımcılar tarafından beyaz perdeye aktarılmıştır. Yine bir Avrupa halk masalı olan Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalı ilk kez 1937 yılında Snow White and the Seven Dwarfs ismiyle animasyon filmi olarak karşımıza çıkar. Türk Sineması’nda Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalını 1970’li yıllarda görürüz.

Balıkçı Güzeli Yeşilçam’ın İlk Masal Filmi: Balıkçı Güzeli

Türk Sineması’nda ilk masal filmi 1953 yılında Baha Gelenbevi’nin yönettiği Cüneyt Gökçer, Ayten Çankaya, Münir Özkul gibi oyuncuların yer aldığı Balıkçı Güzeli/1002. Gece filmidir. Türk fantastik masalının sinemaya aktarıldığı film çok rağbet görmedi. Türk Sineması’nda 60’lı yılların ortalarından itibaren alışık olmadığımız, farklı türden filmler çekilmeye başlandı. Fantastik filmlerin yanı sıra masal filmleri de sinemamızda yavaş yavaş yerini almaya başladı. 1964 yılında Cilalı İbo ve Kırk Haramiler, yine aynı tarihte Öztürk Serengil’in oynadığı Keloğlan, 1968 yılında Ertem Göreç’in yönettiği Bağdat Hırsız, 1966 yılında Tunç Oral‘ın oynadığı Ferhat ile Şirin isimli masal filmleri sinemamızda iyiden iyiye yerleşmeye başladı. Yanlış anlaşılma olmaması için hemen belirteyim ki bu ismini saydığımız filmlerden çok çok eski yıllarda da masal filmleri sinemamızda yer aldı. Örneğin İsmail Dümbüllü, 1948 yılında Keloğlan filminde oynamıştır. Tek tük de olsa masalsı filmler çekilse de Türk Sineması’na masal filmlerin tm manasıyla giriş yapıldığı tarih 1965’in ortasından itibaren başlar.

1970’li yıllara geldiğimizde masal filmlerinin sayısını gittikçe artmaya başladı. Buhara halkına zulmeden padişaha karşı halkın yanında yer alan halk kahramanının padişaha karşı mücadelesinin anlatıldığı ve Cüneyt Arkın’ın oynadığı Adsız Cengaver, Zeynep Değirmencioğlu’nun oynadığı Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Cüneyt Arkın’ın başrol oynadığı 1970 yapımı Ferhat ile Şirin, 1971 yapımı Ayşecik ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde, 1971 yapımı Ali Baba ve Kırk Haramiler, Sinderalla Kül Kedisi ( 1971), Kerem ile Aslı (1971), Şehzade Sinbad Kaf Dağı’nda (1971), Altın Prens Devler Ülkesinde (1971), Binbir Gece Masalları (1971) ve 1971-75 yılları arasında çekilen 6 farklı Keloğlan masal filmleri sinema arşivimize girmiş oldu.

Son olarak Türk Sineması’nda en çok tutulan, en çok sevilen masal filmi hangisi derseniz hiç şüphesiz Rüştü Asyalı’nın canlandırdığı Keloğlan filmi olmuştur.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Bunları Biliyor Muydunuz?

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
Verified by MonsterInsights