Mustafa Kemal Hangi Filmde Oynamak İstedi?

Yazar: Administrator Tarih: 25 Şubat 2020 Kategori: Makaleler
Mustafa Kemal Hangi Filmde Oynamak İstedi?
Paylaş:

Mustafa Kemal Hangi Filmde Oynamak İstedi

Sinemanın Osmanlı Devleti’ne gelmesiyle film çekim sayıları artmaya başladı. Osmanlı Devleti’nin sinemayla tanışması 1. Dünya Harbi dönemine geldiği için ilk çekilen filmler daha çok savaş ağırlıklı filmler oldu. Özellikle milliyetçilik duygularını kabartan filmlere öncelik verildi.

Tamamlanması 20 Yıl Süren Film

Kurtuluş Savaşıyla ilgili olarak çekilen filmlerin en önemlisi ”İstiklal” filmidir. Filmin ilk adı ”Zafer Yollarında” olan İstiklal filminin çekimleri 1922 yılında başlanmış ancak filmin tamamlanması 20 yıl sürmüştür. Bunun nedeni de filmin parça parça çekilen filmlerin bir araya getirilmesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de sinemacılığı başlatan Fuat Uzkıran, ülkemizin ilk özel film şirketi olan Kemal Film film adına Anadolu’da bir çok belge filmleri çekmiştir.

Uzkınay, Unutulan Filmlerin Peşine Düşer

Fuat Uzkınay, İstiklal filmi için Anadolu’nun muhtelif yerlerinde çektiği görüntülerden oluşmaktaydı. Ancak film çok kısaydı ve yeni filmlerle tamamlanması gerekiyordu. Uzkınay, Kurtuluş Savaşı sonrası Film Çekme Merkezi Laboratuvar amirliğine atanınca İstiklal filminin genişletme çalışmalarına hız verir.  Savaş sırasında çekilen ancak savaş nedeniyle unutulan, sağda solda kalan filmleri araştırmaya başlar. Bu araştırmalarında çok önemli belgeler bulur ve filme ekler. Film, son haliyle daha tamam bir görüntü kazanır.

Yıl 1934. İran Şahı Pehlevi, Türkiye’ye ziyarete gelir. Pehlevi ve Mustafa Kemal Paşa, Uzkınay’ın çektiği ve daha sonra yeni ilaveler yaptığı filmi izlerler. Ancak Mustafa Kemal filmden tatmin olmamış ve yeni görüntülerin eklenmesini istemiştir. Bunun için de Ali Fuat Erdem’i görevlendirir. Paşanın talimatıyla bir komiye kurulur ve komitenin 4 yıl boyunca yaptığı araştırmalar sonrası 3 parça olarak Mustafa Kemal’e izletilen film 12 parçaya çıkartılır. Parça filmlerinin bulunmasına Kemal Filmin katkıları çok olmuştur. Filme, Kemal Filmin haber niteliğinde ki filmlerden de eklenmeler yapılmıştır.

Mustafa Kemal, 1937 yılında Trakya Manevralarını izlerken filmin genişletilmesi için kurulan komite üyelerinden Nurettin Baransel’den filmin bitirilip bitirilmediğini sorar. Baransel’de ”Size ait sahnelerin eksikliği ve mevcut sahnelerinde hareketsiz resimlerden oluşmasından dolayı tamamlanamadı” cevabını verir. Mustafa Kemal, aldığı cevap karşısında çok kızar ve şu tarihi cevabı verir;

Mustafa Kemal’den Tarihi Cevap

”Ben hayattayım. Milli mücadeleye ait bütün, evrakım, kılıcım, çizmem halihazırda mevcut olduğuna göre çağırdığınız anda bana düşen vazife görevi yapmadım mı? Böyle bir teklif alsam memnuniyetle kabul eder ve bir artist gibi filmde rol alırdım. Bu milli bir vazifedir. Çünkü Türk gençliğine bu mücadelenin nasıl kazanıldığını canlı olarak ispat etmek, hatıra bırakmak bu filmle mümkün olacaktır” dedi.

Mustafa Kemal, bu filmde çok istemiş ancak sağlığı filmde oynamasına müsaade etmemiştir. Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşının nasıl kazanıldığı film yoluyla ölümsüzleştirmek istemiş ve özellikle Türk gençliğine bu bu filmi armağan etmek istemişti. Mustafa Kemal Paşa, rahatsızlandığında bile bu filmin tamamlanmasını arzu etmiş ve hasta yatağında İstiklal filmin eksik parçalarının tamamlanmasını emretmişti.

Faydalanılan Kaynak

Erman Şener – Kurtuluş Savaşı ve Sinemamız

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Bunları Biliyor Muydunuz?

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
Verified by MonsterInsights