Türk Sinemasının Kayıp Filmi: Güneşe Doğru

Yazar: Administrator Tarih: 4 Mart 2020 Kategori: Kayıp Filmlerimiz
Türk Sinemasının Kayıp Filmi: Güneşe Doğru
Paylaş:

Türk Sinemasının Kayıp Filmi Güneşe Doğru

Türk Sinemasının ilk özel film şirketleri arasında yer alan ve Ankara Postası, Karım Beni Aldatırsa, Bir Millet Uyanıyor gibi filmlerin yapımcısı olan İpek Film, 1934 yılında çok ses getireceğine inandığı, Muhsin Ertuğrul’un yönettiği Leblebici Hor Ağa filmi gişelerde çakılmış ve istenilen başarı elde edememişti. İpek Filmin Leblebici Horhor Ağa filminden zarar etmesiyle tüm film çekimlerini durdurur.

3 yıl sonra 1937 yılında İpek Film yeni bir film çalışmasına başlar. Filmin adı Güneşe Doğru olacaktı. Ancak bu kez çekilecek film düşük bütçeli olacak ve oyuncuları da halkın çok fazla bilmediği isimlerden oluşacaktı. O tarihe kadar çekilen filmlerde Muhsin Ertuğrul‘un tiyatro grubunda ki oyunculardan oluşurken Güneşe Doğru filminin oyuncu kadrosunda Muhsin Ertuğrul‘un tiyatro grubunda ki oyunculara yer verilmedi.

Filmin senaryosunu Nazım Hikmet yazdı. Yine filmin rejisör koltuğunda da o vardı. Nazım Hikmet, filmin oyuncu kadrosuna Arif Dino, Güzin Dino, Ferdi Tayfur, Neyzen Tevfik, Mediha Baran, Raşit Baran isimlerini dahil etti. Filmin oyuncu kadrosuna şöyle bir incelediğimizde;

Arif Dino, ünlü ressam Abidin Dino‘nun kendisinden büyük olan abisi olduğu görürüz. Filmde Ayşe karakterine can veren Güzin Dino’nda Abidin Dino’nun karısıdır. Güzin Dino’nun ilk ve tek filmidir. Filmde dikkat çeken bir diğer isim de Neyzen Tevfik’tir. Rakıya ekmek doğrayan, akıl hastanesinde kendisine sürekli bir yer ayırıp canı istediği zaman gidip orada kalan, dönemin en iyi neyzenlerinden ders almış usta bir neyzen olan Türk edebiyatının renkli kişiliği Neyzen Tevfik’te Nazım Hikmet’in teklifini kabul etmiş ve film de rol almıştır.

Nazım Hikmet’in ilk uzun metrajlı filmidir. Filmin konusuna gelince. İpek Filmin filmin tanıtımında ki film konusu şöyle aktarır;

” Operatör Cemil üniversite tıp fakültesinden kızı Ayşeyle beraber İstanbul’un uzak sayfiyelerinden birinde oturmaktadır.Bestekar Ahmet Ali sakat bir adam,operatör Cemilin komşusudur.Ahmet Ali talebesi ve sevgilisi olan bir dansözle yaşamaktadır.
Bir gece Ahmet Ali talebesine dans provası yaptırır ve operatör Cemil kızı Ayşeyle,kendi köşkünün ağaçları altında otururken doktorun bahçesine acayip bir adam girer.Bu,hususi akıl hastanelerinin birinden kaçmış bir hastadır.Kim olduğunu,nereden geldiğini bilmemekte ve Hasan 35 yaşında olduğu halde kendisini 75 yaşında sanmakta,kraliçe Viktorya devrinden itibaren bütün tarihi yaşadığına emin bulunmaktadır.
Bestekar Ahmet alinin sevgilisi,kocasını bırakıp kaçarken operatör Cemil kızının ısrariyle Hasanı ameliyat yapar.Hasta iyi olur.Fakat bu sefer de kazaya uğrayıp hafızasını kaybettikten sonra geçen 15 senenin farkında detildir.
Bir gün bestekar Ahmet Ali,operatör Cemile,sakatlığını gidermek için müracaat ettiği sıralarda, Hasan on beş senelik bir uykudan uyandığını Ayşeden öğrenir ve..
Bu yeni yerli filmimizin mevzuunun son kısmını bütün halkımızın merak edip göreceği bir eser olduğundan koymuyoruz “.

Film, 28 Ekim 1937 yılında vizyona girer. Film ilk önce İzmir Elhamra sinemasında gösterime girer. Film Eskişehir Asri ve Yeni sinemalarında da gösterime girer. Filmin müzik ekiplerinde Safiye Ayla ve Neyzen Tevfik yer almaktadır. Filmde şarkı söyleyen isimler ise; Fahire Fersan, Refik Fersan, Nerkis Hanım’dır.

Filmin tüm dekorları Abidin Dino tarafından hazırlanmıştır. Filmin seslendirme çalışmalarında Nazım

Hikmet, Ferdi Tayfur ve Adalet Cimcoz’la beraber çalışmıştır.

Kayıp olan ve akıbeti belli olmayan Güneşe Doğru film, Mimar Sinan Üniversitesi Sinema ve Televizyon Merkezi arşivlerinde olmadığı da üniversite tarafından açıklanmıştır.

 

Faydalanılan Kaynaklar

Atlas Dergisi – 56. sayı – Özgün Uçar

Sinematürk

Zafer Algan

Agah Özgüç

 

 

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Bunları Biliyor Muydunuz?

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
Verified by MonsterInsights