Çağdaş Bir İmamın Öyküsü: Aynı Yolun Yolcusu

Yazar: Administrator Tarih: 18 Şubat 2020 Kategori: Bir Film Hakkında
Çağdaş Bir İmamın Öyküsü: Aynı Yolun Yolcusu
Paylaş:

Çağdaş Bir İmamın Öyküsü: Aynı Yolun Yolcusu

İmam Aydın Mühürdar. Arifpaşa Camisine tayini çıkmış bir imam. Görev yapacağı caminin bulunduğu mahalleye gelir . Mahallenin ayaklı gazetesi Hanife Kadın daha önce hiç görmediği bu yabancıyı merak eder.

Hanife Kadın: Sen kimsin be adam

Aydın Mühürdar: Arifpaşa Camisine yeni atanan imamım

Hanife Kadın: Adın ne?

Aydın Mühürdar: Aydın Mühürdar

Hanife Kadın: Bu ne biçin isim böyle. Bir imama hiç yakışmamış. İmam dediğinin adı Emrullah, Beytullah, Abdülmuttalip olmalı.

Aydın Mühürdar: Sizin adınız ne?

Konuşmayı dinleyen komşular hemen lafa karışır. ”Onun adı Hanife Kadın. Cumaları hiç kaçırmaz. Hanife Kadın çok dindardır, dedikoduda üstüne yoktur, diline doladığının vay haline”

Sadri Alışık İmam Rolünde

Filmin ilk sahnesinde yukarıda ki konuşmaların geçtiği 1973 yapımı olan Sadri Alışık, Nebahat Çehre, Ali Şen, Mürüvvet Sim, Atıf Kaptan, Mualla Sürer gibi yıldızların yer aldığı Aynı Yolun Yolcusu filmi. Sadri Alışık’ı imam rolünde göreceğimiz filmde, Aydın Mühürdar yeni atandığı camiyi görmek hem de yeni mahallesini tanımak için mahalleye gelir. Ancak mahalle sakinleri çağdaşlıktan uzak, çocuklara karşı hoş görülü davranmayan, şarkı türkü gibi eylemleri gavur işi olarak gören, yabancı insanlara karşı ön yargılı davranılan, aşırı muhafazakar bir mahalle.

Bildiğimiz İmamlara Hiç Benzemeyen Bir İmam

Ancak imamımız bildiğimiz imamlardan çok farklı. İsmi gibi Aydın bir insandır. Piyano çalan, beste yapan, yabancı dil bilen, yardımsever bir imam. Çocuklarla mahallede top oynayan, çocukları sinemaya götüren, sokaklarda boş gezen çocukları bir araya getirip onlara müzik eğitimi veren, hindi çalan çocukları polisin elinden kurtaran, çocukların top oynarken camını kırdıkları ev sahibine cam parasını kendi cebinden veren, kendisine ön yargılı davranan insanlara karşı gayet sıcakkanlı davranan ve onlara kendini anlatmaya çalışan, evden kaçan ve kendisine sığınan kıza doğru yolu gösteren, çocuklarına karşı hoşgörülü davranmayan ailelerle tek tek görüşen bir imamdır Aydın Mühürdar.

Tüm Yıldırma Çalışmalarına Rağmen Pes Etmeyen Bir Din Adamı

Çocukların mahallede boş boş gezmelerine gönlü razı olmayan ve her çocuğun içinde mutlaka bir cevher yattığını, o çocuklarda mutlaka gizli yetenekler olduğunu düşünen bir imam. Ancak mahalle sakinleri çok acımasız. Hocanın işinin sadece camide namaz kıldırmak ve çocuklara dini eğitim vermekle mükellef olduğunu düşünüp Aydın Mühürdar’ı acımasızca eleştirmekten kaçınmıyorlar. Üstelik yeni imamı, boş işlerle uğraştığı için baş imam ve müftüye bile şikayet ediyorlar. Ancak İmam Mühürdar pes etmiyor. Bestelerini okuyan Tülin Hanım ve kocasından kalan evini çocuklara okul olarak bağışlayan Nesrin Hanım’ın destekleriyle düne kadar it, kopuk,arsız diye horlanan çocukları okutup yetiştiriyor. Filmin sonuna doğru İmam Mühürdar’ı artık herkes sevmeye başlıyor. Dedikoducu Hanife Kadın dedikoduya tövbe ediyor, kendisini hiç sevmeyen baş imam kendisinden af diliyor, çocukların kapısının önünde top oynamasına kızan huysuz adam bile arsasını top oynaması için çocuklara açıyor.

Sadri ustanın parmak ısırtan performansıyla bir insanın etrafında ki insanları nasıl etkilediğini, ön yargılarından sıyırıp nasıl değiştirdiğine şahit olacağınız Aynı Yolun Yolcusu filmini izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

 

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Bunları Biliyor Muydunuz?

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
Verified by MonsterInsights